A törzsünk alapos átmozgatása (megtornáztatása)

A hátunk és törzsünk izmai adják testünknek a tartását.

testünk átmozgatásához a felső testünk átmozgatása is hozzá tartozik, amihez mindenképpen érdemes felállni. Annyira megszoktuk, hogy a törzsünket megtámassza hátulról valami, hogy a rengeteg testtartási probléma ennek is köszönhető. Holott a testünket az evolúció úgy alkotta meg, hogy elbírja a testünket.

Pont ezért érdemes olyan ferde széket beszereznünk, mely a csípőnk felső részét előre billenti, s a természetes gerincívhez hasonlatos testtartásra kényszeríti a derekunkat. Az elején nagyon fárasztó lesz ezen széken ülni, mert nem szoktunk hozzá, hogy a gerinc izmait megmozgassuk. Idővel ennek a tortúrának búsásan meglesz a haszna, mert az egész testünk ennek következtében sokkal ruganyosabbá és élettel telibbé válik.

Vállaink átmozgatása

Első lépésben húzzuk fel a vállainkat, majd engedjük le a vállainkat. Engedjük, hogy lefele a karjaink súlyától mozogjon. Ne erőltessük. Hagyjuk, hogy magától feszüljön s oldódjon az izom.

Majd csak a vállainkkal írjunk le apró köröket előre majd hátra fele. Ez azon mély izmokat is megmozgatja, melyeket egyébként ritkábban használunk

A karjainkat az izmainkkal kiforgatva a mellkasunk előtt kulcsoljuk össze a kezeinket. Emeljük fel a fejünk fölé, s érezzük azt, ahogy az izmaink megfeszülnek.

Majd engedjük vissza a karjainkat vízszintesbe, elengedve a kezeinket a másik irányba is csavarjuk el a karjainkat, és összefogva a kezeinket újra végezzük el a fentieket.

Figyeljünk arra, hogy minden mozgásnak csináljuk meg az ellentétes párját is, különben az izmaink féloldalasan lesznek terhelve, mely idővel sérülésekhez és feszülésekhez vezethetnek.

Engedjük el a kezeinket a mellkasunk előtt, és picit csavargassuk meg a karjainkat, hogy a feszülés után el tudjanak az izmok lazulni. Csináljunk vállkörzéseket páros karral, majd úgy, mintha gyorsúsznánk. Hagyjuk, hogy a karjainkban csak annyi izomtónus legyen, mely a körzések elvégzéséhez szükséges.

Csípőnk átmozgatása

Forgassuk el az egész mellkasunk lassan az egyik irányba, majd a másikba. Találjuk meg azt a pontot, ameddig el tudjuk forgatni az egyik, majd a másik irányba. Lehet, hogy ez nem lesz szimmetrikus, de nem érdemes erőltetni. Inkább gyakrabban csináljuk, hogy az izmaink kilazuljanak. Csináljuk párszor az egyik irányba, majd a másik irányba.

Hajoljunk előre, lógassuk le a fejünk, hagy húzódjanak ki a hosszanti izmaink is a gerincünk mentén, majd óvatosan emelkedjünk vissza, és döntsünk hátra. Ismételjük ezt is párszor, mert ez a belső szerveinket is megmozgatja. Ha a lábunkat az előrehajlás közben nem hajlítjuk be, akkor a lábunk összes hátsó izma is megnyúlik. Itt is igaz, hogy a kevesebb többet ér. Nem érdemes az izmainkat túlerőltetni, mert abból csak elhúzódó izomfájdalom lesz.

A következő lépés a törzskörzés elvégzése. Fontos, hogy a mozgásokat mind a két irányba végezzük el, s az irányváltásokat mindig egy teljes körnél nagyobb fordulat megtétele után végezzük el.

Gerinccsavarás

Ezután jön el a gerinc alapos csavarásának az ideje, amit lassan és óvatosan végezzünk. Fogjuk meg a két kezünkkel a két felkarunkat a könyök felet, s a karuk minimális húzó erejét felhasználva csavarjuk el az egész törzsünket, s forogjon vele a fejünk is.

Figyelj!

Az önismeret belső útja egy sok elemből álló folyamat.

Ismerd meg az önismereti belső munka elemeit lépésről lépésre, egy ingyenes e-mail tanfolyam keretében!

Érezzük, ahogy a hátunkon végig nyúlnak az izmok, csavarodik a gerinc, ellazul, oldódik. Ha már kimozgattuk a törzsünket, a végén mozgathatjuk a törzsünk picit lendületesebben is, de mindig figyelembe véve a saját állapotunkat is.

A törzs átdolgozásának végén végezhetünk pár törzsdöntést és törzshajlítást felváltva, ami nagyban növeli a testünk koordinációs képességét, s aerob mozgásnak is kiváló. Ez független attól, mennyire lendületesen végezzük.

Aki nem akar egyetlen izomcsoportot sem kihagyni, az a hasizmait is jó, ha kinyújtja, amihez ez egyik legjobb mód a kobra nevű testhelyzet. Hason fekszünk, s a karjainkkal megemeljük a vállunkat és a felső testünket, miközben a csípőnk a földön marad.
Nem baj, ha kezdetben nem tudjuk úgy megcsinálni a gyakorlatot, hogy a csípőnk a földön maradjon. Ez a testhelyzet természetes módon (a testsúlyunkkal) nyújtja a hasizmainkon kívül a gerincünk belső tartó izmait is, melyeket egyébként a hasüreg illetve a mellkas miatt nem tudunk elérni fizikailag.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.