Tudatos önismeret

Az önismeret akkora divat lett az elmúlt pár évben, hogy a mindennapi beszélgetés részévé vált. Kis túlzással lassan úgy beszélünk róla, mint az időjárásról. Ami nem feltétlen baj. A gond akkor van, amikor ebbe a folyamatba az önzés, az emberi ego is beleszól, s elindul egyfajta rivalizálás.

Nem szabad megijedni, a személyiségünk minden kapcsolódási helyzetben jelen van és hat is, de nagyon nem mindegy, hogy az információ, amit megosztunk mennyire formálódik át annak révén, aki mondja azt..

A valódi önismeret alapjai

Ole Nydhal portré 70 évesen
Az öröm és a boldogság egy hetven éves embernek is osztályrésze lehet.

Amikor reális képet szeretnénk kapni önmagunkról, hamar szembe találjuk magunkat énképünk sokszínűségével. Azzal az egyszerű ténnyel, hogy a személyiségünk nem egy koherens egész, hanem ezernyi tényező véletlenszerű együttese révén alakult ki.

Amit az önmagunk megfigyelése révén megértettünk magunkról, abból kialakul egy statikus kép önmagunkról. Ezt nevezzük statikus önismeretnek, amit képviselünk is az életünk során. Ez alapján éljük meg a mindennapjainkat, s ez határozza meg a “komfortzónánkat” is.

Amikor felfedezzük a a önképünk korlátait, onnantól indul el az igazán nehéz meló. Mert az énképünk korlátait átlépni nagyon nehéz érzelmi munka. A környezetünk és a múltunk emlékei ezerrel fognak minket visszafogni.

Az élet a barátunk, ha elfogadjuk

Az első lépés a tudatos önismeret során az, hogy elkezdjük rendezni a zavaros belső világunk. A lehetőségeink felfedezése pont ott kezdődik, hogy minden olyat elengedünk, ami nem lehet a mienk, s minden olyan fájó pontot azonosítunk, ami az életünket megkeseríti.

Amikor már látjuk, mivel is állunk szemben, minek köszönhetően küzdünk folyamatosan, elkezdhetünk a folyamatos megújulás útjára lépni. Ezek révén minden nap csak egy picit elkezdhetünk elmozdulni egy picit abba az irányba, amit valójában szeretnénk az életünknek nevezni.

A kereteink meghatározása révén elkezdhetjük az igazán nagy melót, a saját életterünk kialakítását, s minden lépésünknél a világunk szereplői jelezni fognak. De pont ez az, aminek révén megérthetjük az, milyen az, amit csinálunk. Sokszor egy erős kritika jobb visszajelzés, mint az elismerés.

A tudatosság négy szintje

Az énképünk felfedezése olyan, mint a hagyma héjának bontogatása. Néha sírásra késztet.
Az énképünk felfedezése olyan, mint a hagyma héjának bontogatása. Néha sírásra késztet.

amikor elkezdjük az életünket átformálni, akkor 4 olyan terület van, amivel érdemes egyáltalán dolgoznunk. A cselekedeteink tudatosítása talán a legegyszerűbb. Abban még az ismerőseink is segítenek. Valljuk be, nem mindig túl jó stílusban, egyesektől nem kevés pengeéllel. Ez az, amit mindenki lát. Minden más csak akkor érzékelhető tisztán, ha megosztjuk másokkal.

Gondolataink tudatosítása sokkal nehezebb, mert úgy cikáznak, mint vezetékben a váltófeszültség. Nem cserélnék senkivel, aki a gondolatai révén akarja meghatározni magát. De a siker NEM fejben dől el!

A gondolataink a valóságnak csak egy kisebb szeletét képesek befogadni, s hozzávetőlegesen annyira is vannak hatással. Ez az oka annak, hogy aki ésszel akarja az önbizalmát növelni, az teljes gázzal rohan a kudarc szakadéka felé.

A siker alapvetően az érzelmeinken múlik. Az érzéseink tudatosítása talán a négy terület közül a legnehezebb, mert sokunk még az érzéseinek a megfogalmazásában is képzetlen. Akkora divat lett ésszel megoldani a világ dolgait, hogy a működőképes, az érzéseket is figyelembe vevő megoldások egyre inkább a múlt homályába vesznek.

A negyedik terület, amivel érdemes lenne foglalkozni, szinte fel sem érdemes hozni. Ömlik a propaganda mindenhonnan, ami szerint élj a mának, legyél most boldog, s ne törődj semmi mással, csak a saját magad jólétével. Annyira belevesztünk (ÉN IS!!) az énközpontúságunk labirintusába, hogy nem is érzékeljük azt, hogy pont ez minden bajunk legfőbb gyökere. Az elválasztottság és magára hagyatottság, amitől folyamatosan rettegünk.

Figyelj!

Az önismeret belső útja egy sok elemből álló folyamat.

Ismerd meg az önismereti belső munka elemeit lépésről lépésre, egy ingyenes e-mail tanfolyam keretében!

A félelem csak a nehézségeinket szaporítja

The Secret logó
A z élet nagy titkai önmaguk révén őrizték meg titok jellegüket. Mert minden valódi titkot fel kell fedeznünk a magunk számára.

Az irracionalitás rengeteg fura helyzetet teremtett, s a zavar nem csak spontán megjelenő szituáció az életünkben. Aki a fekete (ártó) mágia eszköztárát kitalálta és műveli, az semmi mást nem tesz, mint stresszes állapotba hozza a környezetét.

A legsikeresebb mágusok többnyire nem is tudják, mit is tesznek valójában. Nem ismerik fogalmi szinten a mágia pontos működését, csak használják azt a megérzéseiket követve. A sikeres eladás összes technikája, mely a könyvekben le van írva, is vegytiszta mágia. Pontosabban a mágia 5 alapelvének az összes módszer megfelel.

Még a Titok is erről szól. Pontosabban a hatását leírják, de maga a lényeg, a valódi titok nem került bele. Fontosabb volt a film által megkereshető profit, mint a valós tudás átadása. Használták a tudást, de nem adták át ténylegesen. Valójában a vonzás törvényének működtetése nem ördöngösség, csupán minimális összpontosítás és gyakorlat szükséges hozzá.

Amikor a nehézségeinkkel már nem tudunk mit kezdeni, az összes hibánkat kivetítjük másokra. Érdemes megfigyelnünk, milyen hibát látunk meg másokban a leggyakrabban. Mert az gyakran pont az a hiba, amit mi is gyakran elkövetünk. Ezt technikát a személyes konzultációimon is gyakran alkalmazom, mert annyira hatékony.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.